Poruke i čestitke za Dan žena – 8. Mart

Iznenadite ženu (ili žene) vašeg života za Dan žena, donosimo najljepše čestitke i sms poruke za 8. Mart.

Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka (8. Marta) svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

U trenutnoj 2018. kalendarskoj godini Dan žena pada u Četvrtak 8. ožujka.

Povijest Dana žena

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća.

Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije.

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.

U Čehoslovačkoj se Dan žena za vrijeme komunističkog režima pretvorio u parodiju, te je ukinut nakon baršunaste revolucije. U Mađarskojse, pak, običaj poklanjanja cvijeća ženama zadržao i nakon pada komunizma.

Dan žena danas

Na zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Majčin dan se kao blagdan u čast majki i majčinstva obilježava u tim zemljama svake druge nedjelje u svibnju.

1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u zemljama u kojima to još nije.

Najljepše poruke za Dan žena (8. Mart)

  • Ne postoji žena samo da se zove tako, ne postoji žena da se zaboravi lako. U životu postoje samo žene prave, a takve kao ti svoj dan slave! Sretan ti 8. Mart!

  • Neka ovaj dan bude samo tvoj, neka sunce samo za tebe sija, ne samo zato što si žena, već zato što si jedinstvena, od svih drukčija… Sretan ti 8. Mart!

  • Kažu da te majka bezuslovno voli, kako se uvijek za tebe moli, znam da je istina to nije bajka, i zato sam sretan/a što si mi majka. Sretan 8. Mart

  • Mnogi će ti poželjeti brdo lijepih stvari, ali će se malo njih potruditi da to i ostvari. Ja ti želim samo onoliko, koliko je potrebno da budes sretna. Sretan 8. Mart.

  • Ovog Osmog marta najnježnijeg  praznika, želim da te pozdravim, i poželim ti da ostaneš tako slatka, ljubazna i lijepa, sada, danas, zauvijek!

  • Moje su želje danas okrenute ka tebi, u mome srcu tvoje je mesto. Znaj da te volim od samog starta, alI najviše na dan 8. Marta.

Vidi više Poruka za Međunarodni Dan Žena:

Prekrasne Čestitke za Dan Žena

Poruke za Dan Žena

Koliko je korisna ova objava?

Kliknite na zvijezdice za ocjenu!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Nema ocjena! Budite prvi koji će ocjeniti ovaj članakt.